Hem | Filmografi | Fotogalleri | Press Urklipp | Artiklar | SpeakEasy | PMP | Kontakt | in English

Expressen onsdagen den 16 maj 1984
AV PETER SVENSSON

En lady för rika skärgårdsturister

För nio år sedan var den är lyxyachten en gammal rostig och bortglömd torpedbåt. I sommar ska ”Lady of Stockholm” kryssa i skärgården med utländska affärsmän och rika turister. Det tog ingenjör Sören Albertsson flera tusen arbetstimmar att förvandla den uttjänyta militärbåtens skrov till en smäcker havsgående lustyacht.

Han har jobbat varenda lediga stund sedan 1975 med fartyget. På fredag döps ”Lady of Stockholm” vid Biskoppsudden på Djurgården av Mariana Borg – med champagne och musikkår.”Lady of Stockholm” ägs av Frederick Offrein på restaurang Atlantic och Tom Macksey, före detta krögare på Atlantic och numera ägare till ett företag som tillverkar reklampelare. Frederick Offrein säger: - det finns ingen liknande båt i Sverige. Vi har satsat på det allra bästa.

KOSTAR 8.500::- FÖR EN DAG
Det ska kosta 85000 kronor att chartra ”Lady of Stockholm” en dag. Fartyget är 24 meter långt, har två 300 hästars motorer och är lyxutrustad in i minsta detalj; fyra toaletter, tre duschar, eget reningsverk ombord, nio sovplatser med stereo i varje hytt, vattenkranar i guld, all inredning i teak, två minimotorcyklar för utflykter på land… Nu är den värd flera miljoner. Det finns absolut en marknad för chartertrafik med en så här exklusiv båt. Vi satsar på de stora företagen och speciella gäster som vill ha sightseeing, fester eller konferenser på sjön.

BARA SKROVET KVAR
Det är egentligen bara skrovet kvar från torpedbåten T32 av årsmodell 1951 som Sören Albertsson köpte av av marinen för nio år sedan. Han har byggt om fartyget efter helt egna ritningar till en stilig lyxkryssare med plats för 15-20 passagerare. Sören Albertsson ser kärleksfullt på sitt verk: det här är egentligen så långt från en torpedbåt man kan komma….

Krug champagneFestisar

Lever de bara på skumpa?
I damtidningarnas ”vilka-var-där-reportage” från premiärer, vernissager och partyn finns det några nunor som återkommer i varje nummer, år ut och år in, inte sällan på flera ställen i samma tidning. Det är körsnär Rune Landert. Det är Dorotea Hertzberg. Och på senare tid:Atlantics Frederick Offrein. Man får aldrig reda på någonting om dem. Varför de är bjudna. De bara står där och ler mot kameran. Gör de ingenting annat än sörplar skumpa eller whisky på partyn?

Jo, det gör de. Faktum är att de jobbar nåt otroligt alla tre. Tag Frederick Offrein. På sju tusen bilder har man sett hans vikingaskägg bre ut sig över skallen på nån gästande storkändis och under står det alltid: ”Atlantics Frederick Offrein med Charlton Heston” eller vad superstaren nu råkar heta. Lever karln bara för att på bild stå nära en kändis? Vad gör han? Frederick Offrein är född i Holland och är medborgare därstädes. Han kom hit för 19 år sedao ch utbildade sig på konstskola på David Bagares gata, varefter han blev hamnarbetare, lastbilschaufför, försäljare av frysta varor och anställd på screentryckeri.

DISKO PÅ SILLPRÅM
Tillsamman smed några vänner hyrde han i slutet av 60-talet en stinkande sillpråm vid Norr Mälarstrand för 15=:-/mån och byggde om den till diskotek, där han också drev sportbilsklubben Triangle. Med en på avbetalning inköpt Luxor på 2 ggr 4 watt, en enda skivtallrik och en låda säkringar försökte han överrösta länspumpen, som ständigt var igång då pråmen läckte. Slutligen sjönk den under Västerbron. Frederick och hans sportvagnspolare fick nys om att Sundsvall saknade diskotek, varför en sporbilskravan drog dit och hyrde en källare, byggde bar och toaletter i dagar och nätter och grävde fram en nödutgång, varpå polisen kommer och säger att här ska inte bli nåt diskotek.

BAR HESTONS FRU
Situationen var prekär, diskobyggarna saknade bensinpengar för hemresan till Stockholm och måste öppna, Stor publik strömmade till och efter ett par timmar kom polisen och stängde stället, men då hade nödiga bensinpengar redan influtit till ägarna av Sveriges mest kortlivade diskotek.

BADDARE
I sex år jobbade Frederick som dörrvakt på Alexandras när det låg på Biblioteksgatan.. -Dörren gör stället, säger han för att antyda att dörrvaktens funktion inte är så underordnad som man kan tro. Men det är ett svårt jobb, till slut blir man grinig och illa omtyckt av somliga. Slutligen hamnade Frederick på Atlantic som tävlade med Alexandras i den ständigt pågående dragkampen ” Vart ska superkändisen gå?” Frederick är numera en ansedd PR-och trivselfigur som filmbolagen kan anförtro gästande superstars inte bara för en kväll utan för en tre fyra dagar, -Sylvester Stallone vallade jag i tre dagar och Charlton Hestons fru har jag burit av och an över Skansen, hennes skor klarade inte kullerstenarna, berättar Frederick.

KURATOR PÅ KROGEN
Atlantic har egen projektor och kan ha exklusiva förhandspremiärer, vilket man haft på t ex på ”E.T.” och ”Flashdance”. Varje kväll, 23-02, är Frederick värd (och kurator, säger han själv) på Atlantic.
Han ger ut det egenartade lyxbladet SpeakEasy fyra gånger om året, 25 000ex. I sju år drev han modebutiken Kartouche med Marie Louise Baxter och ritade själv en del kläder. I åtta år har han varit fotomodell i Paris och Stockholm. Han har gjort ett par reklamfilmer för TV i USA och en kampanj för Volvo. I nästa vecka börjar han spela in en svensk actionlångfilm med sig själv i huvudrollen. Han, fästmön Filippa Silfverstolpe, och några andra driver lyxkryssaren ”Lady of Stockholm”, fd torpedbåt inköpt och ombyggd för 3,5 miljoner.
Atlantic köptes härförleden av en arab. Nattklubbsatmosfären ska bytas mot en luftigare kaféstil. Nya inredningen är ritad av Nisse Mauritz och en herre vid namn Frederick Offrein, som inom kort öppnar egen konsultfirma i PR-branschen, Detär svårt att få semester, säger han.

Speakeasy coversPluta med munnen, Frederick!

Omvända roller spelade fem fotomodeller på Frederick Offreins sommarfest på Skippers Inn, Biskoppsudden, Djurgården, med anledning av hans PR- och nöjesmagasin Speak Easy fyllde fem år.
Fotomodellerna som kom frå MSH, fickarbeta bakom kamerorna för omväxlings skull.
Anna Röjestål, Camila Galjaard och tre Maria, Hållstrand, Örnberg och Ekund hade nöjet att ropa till sina offer order,som de själva brukar höra från fotograferna: –ßätt fram foten! Släng med håret! Fukta läpparna! Le!
Pluta med munnen!

De hade fått låna kameror övat sej en vecka innan och fick ihop 25 rullar på kvällen. Med motiv som schlager-EM-vinnare Elisabeths Andressons rikt utsirade cowboystövlar, vinagent Margot Trägårdhs koketta chiffongros i urringningen och Frederick Offrein själv med sitt silverskimrande apostlahuvud, som skulle pryda vilken medeltida altarmålning som helst

Fältöversten- ett ställe att umgås på!

Fältöversten är ett levande centrum även efter detta att affärerna stängt. Det kanske inte märks så mycket ännu, men det har börjat hända saker som kommer att ge hela centrumet ett lyft. Glada Laxen har redan startat ”Friends”. Fem kvällar i veckan kan du träffa vänner och bekanta, äta och dricka gott för under 100 kr. Du kan dessutom bli underhållen av entertainers och kända artister. Torget byggs om, blir luftigare och ljusare, samtidigt som det öppnas ett nytt hamburgeri för snabbmat. Biblioteket blir också en vital del i den nya satsningen på kultur, umgänge och nöjen. De här ställena kommer att bli dina nya naturliga mötesplatser i Fältöversten.

NYTT NÖJESLIV
En bra restaurang är en viktig del av varje centrum som vill ha en levande atmosfär. Den kände nattklubbsägaren, skådespelaren mm Frderick Offrein är en ny kraft på Glada Laxen och mannen bakom nysatsningen ”Friends”. –Vi strävar efter ett festligare folkliv här på Fältöversten, säger Frederick, lite åt det kontinentala hållet. Vi har gjort en uppfräschning av restauranglokalen på Glada Laxen. Den har blivit elegantare, festligare och lite mera intim. Frederick är som Conelis Wreeswijk, holländare från början. Han kom till Sverige för 20 år sedan och har bla hunnit vara med i flera filmer, ge ut tidningen Speak Easy och driva nattklubben Atlantic. Frederick är en eldsjäl och en frisk fläkt inom restaurang- och nöjesbranschen.

NY FOLKLIG PROFIL
–lite gladare, lite friare och lite generösare, fortsätter Frederick, och hoppas att den nya satsningen på ”Friends” ska bli den succé Glada Laxen och centrumet behöver. –Den nya profilen innebär att man kan gå ut och äta utan att något kostar mer än max 80 kr. I ”Friends” ingår också glad underhållning för alla åldrar, trevliga artister, happenings, uppträdanden och kända ansikten. Här ska vara trevligt utan att det stör någon. Frederick lovar också att på ”Friends” kan i stort sett vad som helst hända. Kolla själv varje onsadg till lördag kväll mellan 19:00 och 24:00.Eller söndagar mellan 12:00 och 19:00. Och läs om den fesliga premiären här nedanför.

Restaurang & Storkök 7 1985

Frederick in Hired Gun Nu är han Filmstjärna!

Frederick har hela vinden full av tidningar och kan sitta där i timmar och bläddra. De hittills utkomna numren av den egna tidningen har Fredrick liggande på sitt hallbord, så han ser dem direkt när han kommer hem.

Tidningen tar Fredericks förmiddagar i anspråk. Resten av dagen finns han på Atlantics kontor, och fyra kvällar i veckan är han på plats i nattklubben. I år avslutade Frederick inspelningen av sin första långfilm ”Blood tracks”, en amerikansk thriller. Det jobbet dök upp när en producent i USA sett Frederick i en reklamfilm för tobak (han har jobbat som modell också). Ännu en amerikansk thriller är på gång: ”A Matter of Honour” där han har huvudrollen. Fler roller är på gång, och kontakterna med branschen är det inget fel på. Inte när man privat blir hembjuden till Sylvester ”Rocky” Stallone och Charlton Heston.

Hur orkat Frederick? Ja , det gör han väl inte alltid.

–När jag är ledig kan jag sitta framför TVn och köra 5-6 långfilmer på videon, och inte se ett dugg. Jag stänger in mig, svara inte i telefon eller någonting. Man blir trött på folk ibland.
–Det ringer människor på nätterna, så jag får fungera som kurator också. Det kan vara slitigt, särskilt när de pratar självmord. Men sådant får man ta. Fast jag har undrat, om jag inte skulle ha kunnat göra mer för en del än vad jag gjort.

Gladare i ögonen blir Frederick när han berättar hur han firade sin födelsedag i försomras. Flickvännen Filippa hade gjort i ordning en korg med godis, champagne och kristallglas, och så åkte de och satte sig i gräset på Djurgården.

En av de senaste idéerna kom till av en ren slump. Frederick körde över Liljeholmsbron och såg en torpedbåt, som var i ett skede av ombyggnad, endast skrovet fanns. Kopplingen melan världens vackraste skärgård och dollarstinna turister, eller nöjeslystna företagare var ett faktum. Det tog Frederick några månader av övertalning att få ägaren att sälja skrovet. Ett och ett halvt år senare var hon ute i skärgården. Lyxyachten, som han gav namnet ”Lady of Stockholm”. Knappt i hamn med ”Lady”, så bar det iväg till nästa. En god vän till Frederick, Ulf Wennerlund, tipsade honom om båten ”Patricia”, ett flaggskepp på 70 meter med två restauranger, barer och fullständiga rättigheter.

Dagen därpå så flög han till Luleå för ett möte med företaget som ägde henne. AB Lillvikens grundare tyckte om leasingidéen, och att ta henne till Stockholm. Konkurrenterna fanns med på samma plan som Frederick åkte tillbaka med till Stockholm. Men ägarna föll för hans idé.

Det som driver Frederick är att ständigt göra nya saker. Sådant , som ingen gjort tidigare. Att skapa nytt.

Vi ser med spänning fram emot nästa grej, Frederick!

© 2002 - 2024 Frederick Offrein
powered by rivieraONLINE.TV